Obuplikowano: 21 czerwca, 2022 Autor: Grzegorz Fedorowicz Comments: 0

Na forach kulinarnych lub w trakcie rozmów z naszymi Klientami, nierzadko pada pytanie, czy kawa ziarnista może się przeterminować bądź zepsuć wraz z upływem czasu? W dzisiejszym artykule pragniemy przedstawić kilka cennych informacji, które z całą pewnością rozwieją wszelkie wątpliwości, co do żywotności produktu. Zapraszamy!

Kawa ziarnista i jej data ważności

Termin ważności kawy w ziarnach nie jest jednoznacznie ustalony. Poprzez zachowanie swojej pierwotnej, ziarnistej struktury, ten typ kawy ma zdecydowaną przewagę nad np. kawą mieloną lub rozpuszczalną. Dopiero w naprawdę ekstremalnych warunkach kawa może ulec zepsuciu. Stąd też, pod żadnym pozorem nie powinno się przetrzymywać produktu w wilgotnych miejscach. Szczelnie zapakowana kawa w odpowiednich pojemnikach lub w firmowym opakowaniu musi na pewno stać z dala od wody. W ten sposób kategorycznie wyeliminujesz zagrożenie zepsucia się ziaren, które jako suche i odizolowane od czynników zewnętrznych owoce, wcześniej poddane obróbce, potrafią być naprawdę długowieczne.

Jeśli nie przeterminowana to jaka? – realne zagrożenia, czyhające na produkt w ziarnach

Odpowiednio zapakowana kawa ziarnista wytrzymuje najdłużej spośród pozostałych propozycji tego produktu. Czy istnieje jakieś inne zagrożenie, które może negatywnie wpłynąć na ziarna kawy? Otóż, wraz z upływem czasu kawa na pewno nie przeterminuje się, lecz może wywietrzeć, stracić aromat oraz w pewnym stopniu swoje właściwości (nie tylko smakowe). Szczególnie narażone są na ten proces ziarna jasno palone.

Dlaczego kawa ziarnista odznacza się przewagą nad pozostałymi formami kawy? Zdaniem baristów, kawa mielona traci swoją intensywność raptem po kilku dniach. Jest bardziej podatna na działanie czynników zewnętrznych. Już nie tylko wilgotne miejsca, ale również w tym wypadku tlen, światło i ciepło dają się we znaki.

  • Tlen – kiedy kawa jest nieszczelnie zamknięta, powietrze zaczyna ingerować w jej struktury, prowadząc finalnie do zepsucia i degradacji właściwości
  • Światło – kawa zawsze musi być przechowywana z dala od promieni słonecznych, najlepiej w nieprzeźroczystych opakowaniach, ponieważ tym sposobem będzie się ona cechować świeżością na dłużej.
  • Ciepło – im więcej ciepła oddziałuje na kawę, tym szybciej traci ona swój charakterystyczny smak, dlatego zaleca się przechowywanie kawy z dala od promieni słonecznych, mikrofalówki, kuchenki, kaloryfera czy kominka.

    Jeżeli chcesz poznać inne istotne różnice pomiędzy kawą mieloną a ziarnistą, zapraszamy Cię do naszego wcześniejszego artykułu Kawa ziarnista a kawa mielona – różnice, zalety i wady.

W jaki sposób sprawdzić, czy kawa się zepsuła?

Jeżeli czynniki zewnętrzne mocno zaingerują w życie kawy w ziarnach, to rozpoznanie nie będzie w cale trudne, ponieważ może dojść do pojawienia się pleśni wewnątrz opakowania. Jeśli kawa będzie przechowywana w nieodpowiednich miejscach, to można stwierdzić „po dotyku” czy nadaje się ona do spożycia. W sytuacji, kiedy ziarna będą intensywnie wilgotne nie zaleca się jej parzyć. Natomiast, w momencie gdy kawa była prawidłowo przechowywana, lecz chciałbyś się upewnić, czy na pewno jest jeszcze dobra, to warto powąchać wnętrze opakowania. Jeśli nie wyczujesz aromatu produktu, to oznacza, że kawa będzie wątpliwej jakości po zaparzeniu.

Termin kawy ziarnistej – dobre praktyki

Jak zapobiec degradacji ziaren kawy, aby pieniądze wydane na produkt nie poszły w krótkim czasie na marne? Przede wszystkim, należy odpowiednio przechowywać kawę, ale równie istotny jest zakup świeżo palonych form. Marka Cafenado dba o wszystkich konsumentów, dlatego w naszej ofercie widnieje wyłącznie świeża i jakościowa kawa klasyczna, jak i smakowa. Dzięki znakomitej współpracy z palarniami, sprzedajemy kawę świeżą i ciemno paloną, aby zagwarantować Tobie długą żywotność dowolnie wybranego produktu.

Leave a Comment