Obuplikowano: 21 kwietnia, 2022 Autor: Grzegorz Fedorowicz Comments: 0
Kawa ziarnista a kawa mielona

Są wśród nas fani kawy ziarnistej, jak i kawy mielonej. Niektórzy wręcz nie mogą pogodzić się z faktem, że ktoś może wybrać zupełnie inny rodzaj produktu. Ten odwieczny spór można wreszcie rozstrzygnąć, przytaczając konkretne argumenty, co do poszczególnych wad lub zalet obu form jakże popularnej kawy. W dzisiejszym artykule skoncentrujemy się na właściwościach, rodzajach oraz różnicach między kawą ziarnistą a mieloną. Zobacz sam!

Kawa mielona – co warto o niej wiedzieć?

Kawa w takiej formie jest zdecydowanie lepsza dla osób, które nie są w posiadaniu młynka lub ekspresu do kawy. Gotowa, zmielona kawa stanowi komfort oraz wygodę w codziennym funkcjonowaniu, ponieważ nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na mielenie ziaren. Sympatycy kofeinowych trunków mogą również zauważyć różnice w cenie między kawą mieloną a kawą ziarnistą. Ta pierwsza z wymienionych jest zazwyczaj tańsza ze względu na obrobioną formę ziaren. I to w zasadzie tyle… jeśli chodzi o zalety kawy mielonej. Dlaczego? Ponieważ produkt w ziarnach góruje nad wszystkimi innymi rodzajami na wielu płaszczyznach!

Kawa ziarnista kontra kawa mielona – jednogłośny werdykt!

Kawa ziarnista zdecydowanie wygrywa w starciu z kawą mieloną czy też rozpuszczalną, ponieważ:

  • zawiera więcej wartości odżywczych. Poprzez to, że utrzymywana jest w pierwotnej, ziarnistej formie, a mieli się ją dopiero przed bezpośrednim zaparzeniem, to zachowuje w sobie liczne substancje, które działają pozytywnie na nasz organizm.
  • jest świeża i intensywna za sprawą dłuższego przetrzymywania jej w pierwotnej formie po upaleniu
  • cechuje się jakością i charakterem. Z kolei w skład kawy mielonej wchodzą zazwyczaj zmielone ziarna, które nie charakteryzowały się jednolitością, pełnością czy dobrą wcześniejszą obróbką.
  • jest bardziej aromatyczna i wyposażona w zróżnicowane walory smakowe. Zmysłowa obszerność zostaje zachowana w opakowaniu właśnie dzięki ziarnistości kawy.

Zespół Cafenado dlatego postawił zarówno na klasyczną, jak i smakową kawę w ziarnach. Poprzez unikatową obróbkę ziaren oraz sposób wypalania, serwujemy tradycyjne produkty w nowoczesnym wydaniu. Jeśli kawa to wyłącznie świeża, aromatyczna i jakościowa. Istotę stanowią ziarna, które im dłużej są trzymane w formie podstawowej przed zmieleniem i bezpośrednim spożyciem, tym bardziej zachowują w sobie najlepsze właściwości.

Leave a Comment