Obuplikowano: 15 grudnia, 2024 Autor: Grzegorz Fedorowicz Comments: 0
świąteczna kawa przepis

Rozgrzewająca kawa to nieodłączny element zimowego klimatu i Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis łączy aromaty przypraw korzennych, delikatną słodycz czekolady oraz cytrusową świeżość pomarańczy, tworząc napój, który zachwyci smakiem i wprowadzi świąteczny nastrój.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy (ok. 400 ml) – najlepiej z kawy ziarnistej, np. Cafenado Santos lub Cafenado Yellow Bourbon
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do kawy (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)
  • 2 całe goździki
  • Skórka z 1/4 pomarańczy (drobno starta)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 100 ml spienionego mleka (może być krowie lub roślinne, np. owsiane)
  • Dekoracja: bita śmietana, szczypta kakao, kawałek skórki pomarańczowej lub cynamon w laskach

Przygotowanie – krok po kroku

kawa świąteczna z przyprawmi

Obraz został wygenerowany na podstawie faktycznego zdjęcia kawy

  1. Zaparzenie kawy
    Zmiel świeże ziarna kawy (ok. 18-20 g na 400 ml wody) i zaparz w ekspresie, kawiarce lub metodą pour-over. Postaw na kawę o wyraźnym smaku, która dobrze komponuje się z przyprawami, np. z nutami owocowymi lub czekoladowymi.
  2. Przygotowanie przypraw korzennych
    W małym rondelku podgrzej kawę z przyprawą korzenną, goździkami i startą skórką pomarańczową. Delikatnie mieszaj, aby smaki się przeniknęły, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podgrzewaj przez 2-3 minuty.
  3. Dodanie czekolady
    Do gorącej mieszanki dodaj kostki gorzkiej czekolady i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Jeśli chcesz uzyskać słodszy napój, dodaj miód lub syrop klonowy na tym etapie.
  4. Przygotowanie mleka
    Spień mleko, używając spieniacza, pary w ekspresie lub miksera ręcznego. Mleko powinno być puszyste, ale nie zbyt sztywne.
  5. Łączenie składników
    Rozlej przygotowaną kawę korzenną do dwóch filiżanek, a następnie delikatnie dolej spienione mleko.
  6. Dekoracja
    Dodaj bitą śmietanę na wierzch, oprósz kakao lub cynamonem i udekoruj kawałkiem skórki pomarańczowej. Opcjonalnie, wbij laskę cynamonu jako “mieszadełko”.