Obuplikowano: 5 listopada, 2022 Autor: Grzegorz Fedorowicz Comments: 0
Kawa z Indonezji

Historia kawy w państwie, jakim jest Indonezja, sięga wieku XVII. W tamtym czasie indonezyjskie wyspy należały do władz holenderskich, które postawiły jako pierwsze (nie wliczając krajów afrykańskich) na uprawę kawy. Dziś, kiedy znawcy kawy słyszą “kawa z Indonezji”, od razu w pierwszej wizji pojawia się Robusta. Ale czy zawsze tak było? Czy ten azjatycki kraj ma do zaoferowania wyłącznie ten rodzaj kawy? Co jeszcze skrywa w sobie Indonezja? O tym i o wielu innych rzeczach, które wiążą się z uprawą wspomnianej rośliny, opowiemy w poniższym artykule. Zapraszamy!

Historia kawy indonezyjskiej

Aktualnie Indonezja znana jest z charakterystycznej Robusty, która stanowi ponad 30% tego gatunku kawy na rynku. Ale od razu warto powiedzieć jedno: nie zawsze tak było! Początkowo, poszczególne wyspy rozpoczęły uprawę pewnej odmiany Arabici. A jeśli już jesteśmy na starcie historii, to należy wspomnieć o prekursorze sadzonek. Mianowicie, był to gubernator Malabaru. Pierwsza próba posadzenia nasion otrzymanych przez gubernatora zakończyła się fiaskiem. Z kolei druga – przeszła pomyślnie. Rezultatem tego były pierwsze transporty kawy z Indonezji do Europy już w 1711 roku. Ekspansja ta trwała aż do połowy XX wieku, ponieważ w 1949 roku Indonezja ogłosiła swoją niepodległość, co nie oznacza, że kawa przestała być dostarczana do Europy. W dalszym ciągu Indonezja to jeden z głównych eksporterów tego produktu. No właśnie, jak to wygląda aktualnie? O tym nieco później.

Indonezja a warunki do uprawy kawy

Indonezja położona jest w strefie równikowej, a tereny większości jej wysp są górzyste. Stanowi to doskonały klimat do uprawy kawowców, ponieważ rośliny te muszą rosnąć i dojrzewać na określonej wysokości nad poziomem morza. Dlaczego? Gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo “ataku” rdzy kawowej, która niszczy krzewy.

Największe uprawy kawowców mieszczą się na: Sumatrze, Javie, Sulawesi oraz Bali.

Kawa z Indonezji a kawa z Brazylii

W zamierzchłych czasach pierwsza różnica pomiędzy kawą z Indonezji a kawą z Brazylii mogła być wskazana przede wszystkim na tle gatunkowym. Jednakże w dzisiejszych czasach uprawiane są różne typy kawowców w mniejszych bądź większych ilościach na odmiennych kontynentach. Zatem, w czym tkwi najistotniejsza różnica w tymże zestawieniu? Otóż, kawa uprawiana na wyspach składających się na całe państwo, jakim jest Indonezja, jest zazwyczaj na małych obszarach. Pola uprawne oscylują w okolicach 1 do 1,5 ha. Natomiast w Brazylii funkcjonują potężne plantacje krzewów, które rozciągają się niekiedy na horrendalne obszary. W państwie azjatyckim owoce zbierane są ręcznie, z kolei rolnicy zamieszkujący Amerykę Południową inwestują w profesjonalne kombajny, którymi kolejno kumulują owoce kawowców. Przez tak duże i ogólne uprawy, zrywane są dobre, dojrzałe owoce, jak i te, które potrzebują jeszcze czasu, by dojrzeć. Stąd też wniosek nasuwa się sam. Kolosalna różnica pomiędzy kawą z Indonezji a kawą z Brazylii występuje na płaszczyźnie jakości samych owoców.

Kawa z Indonezji – jak wygląda rynek

Rynek kawy w Indonezji można określić jako stabilny i trwały, choć niekiedy lubi sam płatać różne figle. Czasem pojawiają się różne komplikacje, wynikające z warunków nie tyle klimatycznych, co socjalnych, społecznych. Te najbardziej unikalne i jakościowe owoce kawowca są często niedostępne, a wiąże się to z trudnościami w znalezieniu rolników/farmerów za nie odpowiedzialnych. Zazwyczaj są to niewielkie uprawy, prowadzone w rodzinnym gronie, a takie są najcenniejsze i najatrakcyjniejsze dla importerów i kolejno – kupców. Ze względu na problemy w odnalezieniu unikalnych partii, które trafiają wspólnie z innymi do jednej stacji zbytu, szukający jakościowych kaw mają nie lada kłopot. Całe to zjawisko generuje jeszcze jeden problem. Mianowicie, stawki za produkt.

Jedno jest wiadome na pewno: kawa Robusta, Arabica czy unikalna kawa speciality prosto z Indonezji odznaczają się niebywałym smakiem i wysoką jakością.

Smak Robusty prosto z Indonezji: Cafenado Caro | Cafenado Fill

Leave a Comment